Het voorjaar is begonnen en dus is het weer tijd om volop in de tuin aan het werk te gaan.
Dit keer wil ik je iets meer vertellen over de mooie eigenschappen van brandnetels. Insecten en biodiversiteit
Onder andere voor insecten zijn brandnetels erg nuttig. Ze gebruiken de planten namelijk vooral voor het afzetten van hun eitjes. Voor het vergroten van de biodiversiteit in je tuin is het dan ook een mooi idee om brandnetels, op een plek waar je er niet zoveel last van hebt, de ruimte te geven.
Wil je ze toch kwijt dan kun je ze het beste met wortels en al verwijderen, om te voorkomen dat ze binnen korte tijd massaal terug groeien.
Je kunt hiervoor een gewone of spitgreep gebruiken en zal dit ook meerdere keren moeten herhalen totdat de brandnetels echt wegblijven.
Natuurlijke bestrijding Verwijderde brandnetels kun je op de composthoop gooien, maar er zijn nog meer mogelijkheden.
Zo kun je er een extract van trekken voor de natuurlijke bestrijding van diverse schadeveroorzakende insecten, schimmels en bacteriën, maar ook voor het extra voeden van je planten.
Voeding en gezondheid
Ook kun je met name de brandneteltoppen gebruiken om thee van te zetten.
Pluk hiervoor een paar toppen van jonge planten (gebruik wel handschoenen), was ze goed en snijd deze fijn.
Vervolgens doe je dit in een kan heet water en laat het 10 minuten trekken voordat je het met behulp van een theezeefje opschenkt.
Voor elke kop thee heb je ongeveer 30 gram brandneteltoppen nodig.
Heb je nog wat over, dan kun je dit drogen en in een afgesloten pot bewaren om er op een later moment thee van te zetten.
Gedroogd heb je ongeveer 2 gram per kop nodig.
Wat niet iedereen weet is dat je van brandnetels ook pesto kunt maken.
Lekker voor op een toastje of door een salade!
Ingrediënten: 500 gram (gewassen) brandneteltoppen + 4 tenen knoflook + 50 gram walnoten en/of pijnboompitten + 1 dl olijfolie + 50 gram Parmezaanse kaas of Grana Padano + citroensap, zout en verse gemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding: voor dat je de brandnetels verwerkt kook je ze met wat zout, gedurende 2 minuten, in heet water.
Na het koken knijp je de brandnetels uit en laat je ze afkoelen om ze vervolgens samen met de andere ingrediënten in een keukenmachine te hakselen.
De olijfolie en kaas voeg je als laatste langzaam toe.
Je kun de pesto tijdelijk bewaren in de koelkast onder een dun laagje olijfolie.
Ook in de natuurgeneeskunde wordt brandnetel veelvuldig ingezet.
Het bevat namelijk een schat aan waardevolle voedingsstoffen en antioxidanten die (in de juiste dosering) helpen om ontstekingen te verminderen, overtollig zout en vocht af te voeren, je bloeddruk te verlagen en lever te beschermen.
Brandnetel is niet geschikt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Ook de combinatie met plastabletten, bloedverdunners, bloeddruk- en diabetesmedicatie wordt afgeraden.