Doetinchem

Geen ontmoeting en toch een beetje contact met elkaar.......

Het is jammer, doordat een groot deel van ons jaarprogramma helaas door de omstandigheden afgelast is, spreken we elkaar als leden van Groei & Bloei Doetinchem en omstreken, bijna niet of helemaal niet.
Een gemis........

Daarom dachten we, als we onze leden eens oproepen om digitaal te laten weten waar je mee bezig bent in je tuin of op je balkon, misschien heb je iets gezaaid wat heel goed is opgekomen, mogelijk heb je een plant in je tuin waar een verhaaltje aan vast zit, of heb je een plant gekregen of geruild, of misschien heb je een bloemstuk gemaakt via een online-opdracht van de docent van je bloemschikcursus, of misschien heb je een mooi boeket geplukt van planten in je tuin of er een bloemstuk van gemaakt.........

Wat het ook is dat je wilt delen over planten, bloemen, tuinieren of bloemschikken, stuur het verhaaltje met een foto naar ons, naar info(at)doetinchem.groei.nl dan zorgen wij dat het op de website komt, zodat iedereen het kan lezen en dat een aantal in onze eerstvolgende nieuwsbrief komt.

Zo hebben we toch een beetje contact, al is het dan digitaal..........

De eerste verhaaltjes en foto's zijn binnen en staan hieronder, dus geniet er van!

Biologisch tuinieren met veel enthousiasme!

In de nieuwsflits juli 2020 van Groei en Bloei Doetinchem e.o. stond geschreven dat jullie graag willen weten waar je mee bezig bent in deze tijd in de tuin.
Ik wil graag mijn aandeel hierin leveren m.b.t. mijn tuin en het werk hiermee.

Sinds februari 2018 wonen wij in een hoekwoning aan de Kersebloesem in Doetinchem met een border voor op het zuiden en twee borders achter het huis op het noord/oosten.

De voortuin op het zuiden hebben we ingericht voor cultuurplanten en de achtertuin op het noorden ingericht voor inheemse planten en het bordertje op het oosten voor grassen en ook bloeiende plantjes. In eerste instantie met wortelstekken van planten uit de tuin van onze vorige woning.

De ruimtes die er vervolgens nog waren in de borders hebben wij ingevuld met planten gehaald bij tuincentra in de omgeving. Voor bijzondere planten gingen we naar biologische kwekerij De Hessenhof in Ede, voor inheemse planten op de open dag naar de Cruydthoeck in Nijeberkoop en zelfs dit voorjaar plantjes laten komen van kwekerij De Wilde Akelei op Schiermonnikoog.
Bij genoemde namen ook fijne contacten gelegd tot op de dag van vandaag. Een medewerker van de Cruydthoeck heeft bij mij de app Plantnet geïntroduceerd, waar ik gemak van heb bij het zoeken van namen van planten. Met Google erbij kan ik verder de kenmerken van planten opzoeken.
Eigen gestekte planten en zaailingen hebben ook een plaatsje in de borders, om een paar te noemen: Verbascum "Koningskaars, Penstamon, Groot Muskuskaasjeskruid en Cosmea.

Het tuinieren doe ik op biologische wijze, ooit geínspireerd door de wijze waarop dit gebeurt bij de biologische kwekerij De Hessenhof in Ede. Hierbij maak ik gebruik van producten als Lentse potgrond, gezeefde bladaarde, organische meststof Innogreen. Om de grond zo goed mogelijk in losse struktuur te houden strooi ik 1x per jaar in de rustperiode een aanhangertje losse compost uit over de grond

De 3 foto’s (rechts) van de voor en achtertuin zijn dit jaar genomen in een periode, waarin gelukkig nog wel de nodige neerslag was gevallen, na een voorjaar dat ook al droog en schraal was. Het ziet er nu wel wat oververhit uit na de tropische dagen van de afgelopen tijd, maar hopelijk komt nu na zonneschijn regen, die ook de regenton aanvult voor waterreserve.

Ik hoop met dit verhaal een indruk te hebben gegeven wat je met een relatief kleine tuin kunt doen.

Gerard Tangelder

 

 

"De tuinbuuf" en tuinieren in coronatijd

"De tuinbuuf" en tuinieren in corona tijd

Thuisblijven, afstand houden, geen familie bezoeken of dagjes uit, het klinkt verschrikkelijk. Kwetsbare en oudere mensen moeten afstand houden van anderen. Veel mensen hebben doorgewerkt in moeilijke omstandigheden. Wat zou ik kunnen doen om te helpen?

Wij hebben gelukkig een tuin(tje) en ik vind het heerlijk om uren hiermee bezig te houden. Ik werd gevraagd of ik andere mensen kon helpen in hun tuinen. Gewapend met een emmer, gereedschap, een kan koffie, wat planten – sommige zelf gezaaid, geruild of gekregen van mijn plantenvrienden, ging ik op pad. Mijn beperkte kennis overgecompenseerd met enthousiasme.

Afstand houden is makkelijk in een tuin. Aangezien mijn handen vaak vies zijn, is regelmatig handen wassen geen probleem. Ik kreeg voldoende beweging zonder naar een sportschool te gaan.

Bij een lieve oude dame, heb ik de voortuin opgefrist en de achtertuin onkruid vrijgemaakt. Ook wat tomaten, courgettes en kruiden geplant. Ik gaf haar een klein cadeautje, een zelf gekweekte Dropplant om heerlijk thee van te kunnen maken. (hiernaast de foto's van haar voortuintje voor en na....)

Ik werd ook gevraagd een man te helpen die door omstandigheden en depressies, een paar jaar niets in zijn tuin had kunnen doen. Na een paar “sessies” samen in de tuin, heeft hij er weer zin in. Hij is heel erg creatief en leeft zich nu helemaal uit. (hiernaast en hierboven de foto's van voor en na.....). Vaak stuurt hij mij ‘s ochtends vroeg een berichtje met foto van zijn nieuwe creaties.  Super leuk!

Ik heb er zoveel plezier in als ik de lachende gezichten zie. die ik achter laat na een paar uur lekker buiten zijn en werken en deze mensen heb kunnen helpen.

Langzamerhand kreeg ik de naam “de tuinbuuf”. Sinds een paar maanden vind ik het geweldig om tuinideeën en foto’s te zien en uit te wisselen op Instagram. Mijn foto’s zijn te vinden @detuinbuuf.

Wat er ook gebeurt rondom corona, het blijft heerlijk om te kunnen tuinieren.

Sarah Thomas

Twee hobby's, tuinieren en weven......

Beste mensen van Groei en Bloei,

Hierbij een foto van een hoekje van onze tuin.
Op deze foto komen twee hobby’s van mij samen: mijn tuinliefhebberij (samen met mijn man) en mijn weefhobby.
Tussen de wolfsmelk staan koperen “bloemachtigen”, die ik heb geweven van koperdraad op een weefgetouw.

In mijn ogen kleuren ze mooi bij de wolfsmelk en bij de heuchera.

Hartelijke groet,

Riek Bruggink-te Voortwis

Het plantje van tante G. uit D.

Vroeger in de tuin van mijn ouders stonden altijd mooie planten, maar er is mij er één bijgebleven: het plantje van tante G. uit D.

Enkele jaren geleden heb ik me er maar eens in verdiept, dit plantje moet toch ook een echte naam hebben! En ja hoor het is de prikneus of ook wel Silene coronaria.

Toen mijn moeder ging verhuizen wilde ik dit plantje graag in de familie behouden en heb hem in mijn tuin gezet.

Hij staat nu bij mij te pronken als aandenken aan mijn ouders en natuurlijk aan tante Gerrie uit Diepenveen.

Agnes Heilijgers

De oranje papavertjes van een tuinvriendin!

Beste mensen van Groei en Bloei,

Hierbij enkele tuinfoto’s met een verhaaltje.

Al jaren genieten we van onze vaste oranje papavertjes.
In 1987 gekregen van een tuinvriendin. Ik weet dit omdat ik altijd noteer wanneer ik van wie welke plantjes voor onze tuin krijg.
Ze zijn prachtig als de ochtendzon er doorheen schijnt, maar ook in de regen zijn ze mooi.

In 1999 is deze tuinvriendin overleden, maar we genieten nog steeds van haar papavertjes, die bloeien van eind april tot in oktober.

Hartelijke groet,

Riek Bruggink-te Voortwis

Over hoekjes inzaaien....

Het inzaaien van stroken grond met zaden van wilde planten is goud waard. Gedurende vele maanden staan de verschillende plantensoorten “in volgorde” in de bloei en worden de zaden rijp. Dat is prima voor bijen, vlinders, “bodeminsecten”, spitsmuis en bosmuis. Ook profiteren vogels van de zaden, zoals patrijs, vink, putter, groenling, ringmus en vele anderen. Daarbij hebben ze tijdens de winter dekking. Juist in die periode huizen de verschillende muizensoorten ook in deze ruigtes en dat is weer gunstig voor uilen.

Je hoeft niet altijd aan grote oppervlaktes te denken. Ook kleine stroken of hoekjes voldoen prima.

Er bestaan weidebloemenmengsels voor alle grondsoorten. Ook is er variatie in zonaanbidders of schaduw minnende planten. Evenals planten voor droge gronden of juist voor natte stukken.

Zo groeit de blauwe lupine op arme, zanderige grond in de zon. Door haar bittere smaak heeft ze geen last van vreetschade. In de knolletjes aan de wortels zetten bacteriën de stikstof in de bodemlucht om in nitraten. Om deze reden wordt de blauwe lupine gebruikt als groenbemester.

De damastbloem is een vaste plant, geschikt voor de halfschaduw. Ze is een waardeplant voor de rupsen van vlinders, zoals het oranjetipje en klein koolwitje.

Dick Langwerden

De Heurne

Mijn mooie geranium, eh....... pelargonium

Ik wil er niet achter zitten............

Maar ik heb deze mooie geranium, of eigenlijk pelargonium van een Groei & Bloei-vriend gekregen!

Om precies te zijn vorig jaar juni, kreeg ik deze plant, omdat ik had gezegd bij hem thuis, dat ik die zo mooi vond.

Dus hij heeft er een voor me gestekt en verzorgd en vorig jaar juni, de 24e was het dan zover dat ik 'm kreeg. Net voordat hij en zijn vrouw bij ons op de koffie zouden komen, ging ik nog snel een boodschapje op de fiets doen...
Iemand gooit zijn autodeur open net op het moment dat ik langsfiets,........
Een poosje later zit je op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis en krijg je gips, pols gebroken.
De vriend en z'n vrouw waren opgevangen door de buurvrouw en lieten de plant achter en gingen weer naar huis.

Ik heb vorig jaar genoten van de mooie Pelargonium, mijn Groei & Bloei-vriend heeft 'm deze winter weer verzorgd en in april heb ik 'm weer opgehaald
Met veel dank aan mijn lieve Groei & Bloei-vriend bloeit ie nu geweldig mooi op ons balkon!
Janke Kuiper

De eerste pompoenen!

Dit jaar heb ik voor het eerst pompoenen gezaaid en geplant in de moestuin. Het zijn flinke exemplaren aan het worden! Extra leuk om straks de zelf gekweekte pompoenen te oogsten en te gebruiken voor decoratie of om soep van te maken!

Groeten, Chantal Liesveld, Hengelo gld
 

Bezigheden Gerard Tangelder

Bedankt voor jullie persoonlijke voorjaarsgroet. Ik hoop met jullie mee dat de activiteiten dit jaar weer hervat kunnen worden. Met betrekking tot mijn eigen tuinaktiviteiten heb ik niet stil gezeten. In de herfst bijv heb ik op de borders compost uitgestrooid en de vaste planten gemulchd met een laag gezeefde bladaarde. Voorts heb ik bloemzaden uitgestrooid in 16 bakjes van elk 9x9 cm. Het is elk jaar weer spannend wat er uiteindelijk van terecht komt. Wellicht dat ik dit nog wel eens wil beschrijven in een aanvullend artikeltje voor de nieuwsbrief.
De grote hoeveelheid sneeuw gepaard gaand met een stevige wind heeft gezorgd voor mooi effect in de tuin, waarvan ik mooie foto's heb gemaakt en bovendien heeft het extra goede bescherming gegeven voor de planten. Het gaf mij ook inspiratie om het jaartal 2021 als goede tuinwens in de sneeuw te leggen van puur natuurlijk materiaal. Op dit moment even afwachten wat in het voorjaar te voorschijn komt.

Met vriendelijke groeten en tot ziens,

Gerard Tangelder.