Doetinchem

Leden schrijven over hun bezigheden in de tuin.......

Het is altijd leuk om te lezen waar leden van onze vereniging mee bezig zijn in hun tuin of, en dat kan natuurlijk ook, in de tuin van een ander. Het kunnen hele gewone verhaaltjes zijn, het kunnen ook leerzame verhaaltjes zijn, het kan gaan over zaaien, stekken of gewoon over het onderhoud van je tuin, het kan gaan over iemand even helpen in zijn of haar tuin.
Het kan gaan over snoeien, over oogsten in je moestuin over bemesten of over grond bewerken, over een border (her)inrichten, over planten die het geweldig doen, of over planten die niet willen wat jij wilt.......

Schrijf erover en stuur het naar info(at)doetinchem.groei.nl en wij zetten uw verhaaltje (met eventueel een foto) in deze rubriek op de website.
 

De tuinbezigheden van Gerard Tangelder

25 januari 2022

 

Na een seizoen met mooie ontwikkeling en bloei van diverse planten in de borders bleken er nog  plekken te zijn die opgevuld konden worden in mijn tuin.

In september/ oktober  heb ik die opgevuld met eigen gestekte planten, planten gekocht bij kwekerij, tuincentrum en natuurlijk ook ruilplantjes van de ruilmiddag in oktober 2021 in Zelhem georganiseerd door  Groei en Bloei Doetinchem e.o.

In oktober de verzamelde zaden uitgestrooid in potjes zaai/stekgrond en afgedekt met aquariumgrind en buiten neergezet in een rode verzamelbak.

Begin december heb ik de planten in alle borders gemulcht met een laagje gezeefde bladaarde; een laagje extra voor de jonge stekplantjes en overige planten geplant in september/oktober als bescherming tegen de vorst.

 

Misschien denkt u nu: het seizoen is voorbij en in het voorjaar weer aan de slag. Maar-- nee hoor.

De rode bak met potjes zaden maken nagenoeg dezelfde kiemomstandigheden door als in de vrije natuur; slechts de open overkapping aan het schuurtje gebruik ik als het buiten te lang nat is en in het vroege voorjaar om de zaailingen ietsje sneller te laten groeien. 

Jonge stekplantjes die de winter moeten doorkomen krijgen extra aandacht op momenten van lichte/zwaardere vorst. Ik dek ze dan af met noppenfolie.

Het is in het vroege voorjaar altijd weer spannend om te zien welke zaden zijn ontkiemd en hoe de planten in de borders, jong en oud weer te voorschijn komen; ik kijk ze als het ware uit de grond.

Potplanten als knolbegonia’s, fuchsia’s, geraniums laat ik binnen overwinteren; de wortels van de knolbegonia’s bewaar ik op de vorstvrije zolder in huis in een doos met houtkrullen; de potten met fuchsia’s en geraniums als nieuw bewaar-expiriment in het niet vorstvrije schuurtje, welke ik bij vorst afdek met noppenfolie met eventueel nog een dekzeiltje erover.

Ook spannend om te zien of deze planten weer tot ontwikkeling komen in het voorjaar.

Tijdens de Kerst-Oud/Nieuwjaar periode sfeerverlichting in de voor en achterborder gehad; de hazelaar bijvoorbeeld in de voorborder  helemaal verlicht met kleine lampjes. Dit werd ook heel mooi gevonden door de buurt.

In de winterperiode besteed ik ook extra aandacht aan de fauna, m.n. voor de kleinere vogels, om ze een prettig en veilig verblijf te geven in onze tuin.

 

Ik wens iedere tuinliefhebber een bloemrijk 2022 met de hoop elkaar weer te kunnen ontmoeten.

NB: de wens voor 2022 heb ik na de hevige sneeuwval van 2021 al gemaakt met natuurlijk materiaal in de achterborder met idee dat in 2022 omstreeks deze tijd wel eens geen sneeuw zou kunnen liggen en dat is inderdaad het geval.

 

Met een tuingroet, Gerard Tangelder.