Doetinchem

Leden schrijven over hun bezigheden in de tuin.......

Het is altijd leuk om te lezen waar leden van onze vereniging mee bezig zijn in hun tuin of, en dat kan natuurlijk ook, in de tuin van een ander. Het kunnen hele gewone verhaaltjes zijn, het kunnen ook leerzame verhaaltjes zijn, het kan gaan over zaaien, stekken of gewoon over het onderhoud van je tuin, het kan gaan over iemand even helpen in zijn of haar tuin.
Het kan gaan over snoeien, over oogsten in je moestuin over bemesten of over grond bewerken, over een border (her)inrichten, over planten die het geweldig doen, of over planten die niet willen wat jij wilt.......

Schrijf erover en stuur het naar info(at)doetinchem.groei.nl en wij zetten uw verhaaltje (met eventueel een foto) in deze rubriek op de website.
 

Plantjesruilmiddag Groei & Bloei Doetinchem e.o. 15 oktober 2022 in Zelhem bij de fam. Wolswijk.

Voor de 2e keer heb ik meegedaan aan de plantjesruilmiddag. Op deze middag waren plantjes, stekken en zaden te ruilen.
Ik had voor deze middag wortelstekken en zaden verzameld uit de borders van onze tuin van zowel cultuur als inheemse planten.

Op de bakjes met wortelstekken had ik stickers geplakt met de naam,  bloeiwijze, bloeitijd , hoogte van de plant; idem dit opgeschreven op de enveloppen met zaden.
Van elke betreffende plant een foto op mijn mobiel gezet. Daarnaast een foto van een bak met potjes van 9x9 cm uitgestrooide plantzaadjes najaar 2021

Mijn bedoeling van stickers en foto’s was om belangstellenden informatie te geven over planten en over de wijze van vermeerdering via zaaien en stekken, ooit daartoe geïnspireerd door een zaai- en stekcursus die ik gevolgd heb bij de biologische kwekerij De Hessenhof in Ede en verder door mijzelf in praktijk gebracht op eigen locatie.

Ik heb gemerkt dat het vooral met foto’s aanschouwelijk maken de belangstelling voor de zaden en stekken deed toenemen en wat nadere uitleg deed de rest. Dit was het ook waar ik op gehoopt had.

Ik kwam met een gevulde bak ( niet propvol )  en ging met een lege bak naar huis.

Tot slot wil ik de organisatie van deze middag bedanken voor het werk wat ze ervoor gedaan hebben en de fam. Wolswijk voor de gastvrijheid.

 

Tuingroet,

 

Gerard Tangelder

Doetinchem.

November 2023: onderstaande tekst is geschreven door ons lid Gerard Tangelder:

Op dit moment, met nog steeds meer dan genoeg regenval, ook op deze dag en daarnaast nu ook dalende temperatuur overdag en vorst in de komende nachten, kun je zeggen dat het groei en bloei jaar 2023 afgelopen is. Een foto, gemaakt op 19 november laat zien dat met name een salvia, en ook nog andere bloeiers nog behoorlijk in bloei staan. Diverse goed doorwortelde stekken en nieuwe planten, geplant in oktober, zijn door de hoge temperatuur goed aangeslagen in de borders.

Enerzijds is het mooi om zo laat in het jaar nog bloeiende planten te zien anderzijds kun je je afvragen of dit normaal is. Hierover zullen de meningen nog verschillen, maar bij voortdurende klimaatverandering zal dit wellicht normaal gaan worden.

Voor dit moment zijn voor mij nog als tuinwerk de knollen van de begonia's, die al uit de potten zijn gehaald, laten drogen en daarna in een paar kartonnen dozen doen, gevuld met houtkrullen en deze tot aan volgend voorjaar op zolder zetten tot het moment dat de kiemen te zien zijn. Fuchia's in pot heb ik teruggeknipt en zet deze in het schuurtje zodra het harder gaat vriezen en ze dan afdekken. Bij droog weer en vorstvrij ga ik de borders mulchen met gezeefde  bladaarde van Kwekerij de Hessenhof in Ede. Dit voor bescherming van vorstgevoelige planten en voor struktuurverbetering van de kleigrond. En dan maar afwachten hoe de winter verloopt en daarna bekijken hoe de planten weer te voorschijn komen.

Als ik terugkijk op dit jaar ben ik van mening dat ondanks verschillende weersomstandigheden als droogte, nat, hoge en lage temperaturen gemiddeld gesproken kan worden van normaal hollands weer. Mooi tuinweer om in de tuin te werken en te genieten.

Bij mij vallen beide aspecten samen. Het werken erin is een belangrijk aspect. Ik heb een tuin waarin ik voortdurend experimenteer. Ik noem het kortweg de doe-tuin. Ik kan mij voorstellen dat de relatief kleine tuin van ons niet bij iedereen in de smaak zal vallen bij het zien ervan, omdat strakke lijnen niet te zien zijn. De achtertuin is een mix van inheemse- en cultuurplanten, wat zo op het oog een rommelige indruk kan geven. Ik zorg wel voor ordening, het moet geen overwoekering worden. Een voorbeeld, de kaardebol die we gehad hebben en putter vogels aantrok, toch weggedaan omdat deze zich ongecontroleerd ging uitzaaien en dat wil ik niet. Het moet voor mij beheersbaar blijven.

De voortuin is een mix van groei en bloei gedurende alle seizoenen van het jaar en aantrekkelijk voor bijen, hommels, vlinders en niet te vergeten de vogels. Dit jaar ben ik naast planten mij ook gaan richten op heesters met een langere bloei. Gaandeweg ben ik tot de conclusie gekomen dat sommige planten, hoe mooi ook de bloei, toch maar een (heel) korte bloei hebben en sommige daarom verwijderd. Daarom heb ik mij dit jaar in de goede stekmaanden gericht op kopstekken van heesters die langer bloeien (zie foto's). Dit is me best goed gelukt; een aantal staan al in de borders een aantal in grotere potten om ze volgend seizoen in de border te zetten en als "reserve".  Ik ben mij ervan bewust dat het een tijdje kan duren voordat de heesters de gewenste hoogte hebben. Tot zolang ondervang ik dat door de open ruimtes op te vullen met b.v. éénjarige bloeiers als Zinnia's en Cosmea's.

Ik hoop met het voorgaande de lezer een inkijkje te hebben gegeven in mijn bezigheden in de tuin. In een eerder artikel heb ik al aangegeven op welke wijze ik tuinier, n.l. op de biologische wijze, incl. zaaien en stekken naar voorbeeld van Kwekerij de Hessenhof en daarmee verder op doorgegaan.