Doetinchem

Groei & Bloei Doetinchem en omstreken organiseert Open tuindagen!

De Open tuindagen zijn op 4 en 18 juli en op 1 augustus 2021
Op deze drie zondagen zijn elke keer 6 andere tuinen open.

Op 4 juli zijn er tuinen te bezoeken in Hengelo, Veldhoek, Zelhem en Wichmond.
Op 18 juli kun je de open tuinen vinden in Loil (Didam), Velswijk (Zelhem), Doetinchem en Wehl.
Op 1 augustus bezoek je de tuinen in Halle, Silvolde, Azewijn, Loerbeek en Hummelo.

De tuinen zijn op de zondagen open van 11.00 - 17.00 uur

Hieronder volgen de open tuinen op volgorde van de data waarop ze open zijn!
Er zijn veel verschillende tuinen, tuinen met strak aangelegde borders, natuurlijke tuinen met bijzondere bomen,
een tuin met alleen kruiden, een rotstuin, tuinen met ook een moestuin en fruitbomen en natuurlijk een paar mooie boerderijtuinen.

Geniet er allemaal van en denk om de nog steeds geldende coronamaatregelen.

 

 

Op zondag 4 juli zijn de onderstaande tuinen te bezichtigen:

Open van 11.00 - 17.00 uur

Tuin de Olde Veld Hoeve van Chantal en Gerard Liesveld

Ruurloseweg 76 7255 MA Hengelo Gld.

Deze midden in de mooie streek De Achterhoek gelegen tuin is, ondanks dat hij nog relatief jong is, een bezoek meer dan waard.

In een paar jaar tijd is het gelukt om het ruime perceel van in totaal 2 hectare om te toveren in een siertuin van 4000m2 met strakke hagen in combinatie met Engelse borders in organische vormen. De vaste planten, siergrassen en de combinatie met oude bomen geven dit gedeelte een sprookjesachtige sfeer. Door de diversiteit aan planten zal de tuin van mei t/m oktober bezoekers verrassen. Het weidse uitzicht over de groene velden, waar u regelmatig de hazen ziet lopen en weidevogels kunt spotten, onderstreept de landelijke ligging.

Via een boomgaard en moestuin komt u in het natuurlijkere gedeelte van de tuin;
Er is een (wilde) bloemenweide met o.a. vele inheemse planten, diverse zitjes en een rabatten-bos waar reeën steeds naar terugkeren en waar het gezang van vogels oorverdovend is.

In het voorhuis van de boerderij vind u een B&B.

De Tuinmuze van Mady Nijenhuis

Dennenweg 2 7021 MH Zelhem

De tuin van Mady Nijenhuis-Han was ooit een 6.500 m2 wildernis van zure zandgrond, een bosje, en een open plek met wat hei en hier en daar een berk. Geleidelijk aan groeide het tot de huidige siertuin met kleurenborders, een vijver, en een bos-, moes- en kweektuin. Haar opleiding tuinarchitectuur hielp haar aan de nodige kennis, maar nog steeds leert zij bij en zoekt harmonische oplossingen voor de expansiedrift van de natuur.

Daarnaast schildert zij – ook in opdracht - en illustreert voor het blad Landleven. Voor Landleven schrijft zij voor ieder nummer 3 pagina’s tuintips in Tuin & Erf, Siertuin.

In haar atelier kunt u diverse originele aquarellen bekijken en onder andere unieke kaarten of een verjaardagskalender kopen. Ook zijn er stekjes te koop, waarvan u zelf de prijs mag bepalen. De opbrengst hiervan is voor Compassion, een organisatie die zich inzet voor kinderen in armoede.

De tuin is haar inspiratiebron. De combinatie van schilderen en tuinontwerpen is een logische: altijd spelen creativiteit, compositie en kleur een grote rol.

Kruidentuin 't Zunnehöfken bij museum Smedekinck

Pluimersdijk 5 7021 HW Zelhem

Kruidentuin 't Zunnehöfken is gelegen op het terrein van Museum Smedekinck in Zelhem. In de tuin staan keukenkruiden, medicinale, homeopathische, bij en vlindervriendelijke planten. Sommige planten zijn geschikt als verfplant.

Totaal 150 verschillende planten. De vormgeving is verrassend en een aantal zitjes in de tuin nodigt uit om alles rustig op u te laten inwerken.

Er bestaat ook de mogelijkheid om koffie, thee of een drankje te gebruiken. Ook is er een stand met producten, gemaakt door leden van de werkgroep.

U kunt denken aan allerlei soorten jam, kruidenazijn, lavendelzakjes en nog

veel meer artikelen.

Als u ook het Museum wil bezoeken, dan kan dat tijdens de openingstijden van dinsdag tot en met zondag van 13.30 – 17.00 uur. Entree 5 euro.

 

Tuin van Jopie en Anne Pera

Doetinchemseweg 71a 7021 BR Zelhem

Eigenlijk 2 tuinen – bloementuin met bomen en heesters en een groentetuin - weiland met wilde bloemen en vijver.

De privétuin is 27 jaar in ons bezit en al die jaren werd er geen kunstmest en gif gebruikt.

Er staan veel bomen en heesters, maar ook vaste planten. We geven de voorkeur aan sterke begroeiing, omdat de tuin bij vorst gevoelig ligt. Ieder jaar worden er eenjarige planten gekocht om het geheel op te vrolijken. De kas wordt ’s winters gebruikt als oranjerie en zomers dient deze als buitenhuisje bij slecht weer.

Het weiland met de vijver is onderhoudsarm. De vijver wordt gevuld met hemelwater en heeft een natuurlijk evenwicht met kikkers, padden, salamanders en veel insecten.

De wilde planten en het gras hebben wel te lijden gehad van droogte de afgelopen jaren.

Er is enige parkeerruimte aanwezig, maar ook voldoende parkeergelegenheid aan de overkant van de weg (carpoolplek). Meer foto’s zijn te vinden op wierdezelhem.nl

Tuin van Bennie en Tonnie Woerts

Kapelweg 6 7255 NJ Veldhoek

Deze tuin is een echte liefhebberstuin,er staan ong.300 kuipplanten waaronder diverse exoten, er staat een kas met ong.400 cactussen en we hebben een rotstuin,onze tuin grenst aan het bos,waar veel nestkastjes hangen,oa van de bosuil, die elk jaar daar haar jongen grootbrengt we houden elke 1e  zondag van de maand open tuin van juni t/m oktober.

 

 

De tuin van de familie Elsman

Baron v/d/ Heydenlaan 24 7234 SC Wichmond

De tuin van de familie Elsman is een bijzondere, de tuin ligt rondom een bungalow in Wichmond.In de tuin staan een paar vaste elementen, zoals een mooie Acer.

Maar de tuin bestaat voornamelijk uit Fuchsia's. En niet een paar, alle borders rondom het grasveld en het huis staan vol met Fuchsia's. Ook veel grote op stam die al vele jaren oud zijn.

De familie heeft ongeveer 700 soorten, hangende en staande, in vele kleuren en groot en klein. Ook ontwikkelen ze zelf nieuwe soorten. Ze kweken en vermeerderen zelf, diverse soorten zijn officieel erkend.
De familie Elsman hebben ook zelf gekweekte fuchsia's die te koop zijn.
Ook uit het buitenland is er belangstelling voor hun tuin en hun fuchsia's

Op zondag 18 juli zijn de onderstaande tuinen te bezichtigen:

Open van 11.00 - 17.00 uur

 

Tuin van Carla Aukes

Doesburgseweg 8  6941 SJ Loil (Didam)

De tuin van de Daaldersmaat heeft het karakter van een natuurlijke tuin met hoogte verschillen, waterpartijen en veel uitzichten.

Een groot gazon, een bosje, twee vijvers en verschillende prieeltjes en zitjes liggen om de voormalige boerderij gesitueerd.

Aan de wegzijde staan fruitbomen en een grote notenboom waaronder enkele bloemenperken liggen. Twee beuken oprijlaantjes geven toegang tot de tuin.

In de schuur en ook in de tuin is een expositie van quiltwerk te bewonderen gemaakt door Carla met haar quiltvriendinnen Femmie en Jeanette.

Bezoekers met auto’s kunnen die parkeren aan de Oude Maatse straat op loopafstand van de tuin.

 

Ps. Als extraatje staat er in de tuin van Carla Aukes ook een stand van Maaike Kortbeek en Carla Dame.
Zij maken schorten, pannenlappen en kookbuulen van stoffen die ze krijgen. De kookbuul is een hooikist in een modern jasje van stof waar je heel goed stoofpeertjes kunt stoven zonder gebruik te maken van een energiebron.

 


 

Tuin van Frans en Annemie Giesen

Groenestraat 4 6941 SN Loil (Didam)

In het buitengebied van Loil ligt de tuin van de familie Giesen (1500 m2) die vanaf de straat al te zien is.

Onder de oude bomen is een gazon met vijver, omgeven door borders met veel vaste planten.

De moestuin en boomgaard leveren ons steeds weer de heerlijkste groenten en fruit.

De tuin biedt tevens een mooie plek voor de zelfgemaakte houten beelden , waarvan er in het atelier ook nog velen te zien zijn.

Tuin van Elly en Jos Heerink

Neuzendijk 5 7021 LS Velswijk

Wij hebben een kleurrijke Boerderij tuin met een Koivijver.
Onze tuin bestaat grotendeels uit gras met borders, waarin diverse vaste planten en veel zaailingen hun bestaan hebben. Doordat wij het tuin- en grasafval composteren, komen her en der de verschillende akelei, vergeet-mij-nietjes en andere zaadjes weer tot leven waardoor het een kleurrijk geheel wordt. Dit alles wordt afgemaakt door diverse eigen gemaakte aardewerk creaties.

Er is bij ons gelegenheid om met de auto te komen deze bij ons te parkeren
en per fiets een willekeurige  route af te leggen.

Tuin van Gerdi Tuender en Martien Frijns

Kruisbergseweg 59 7009 BM Doetinchem

Natuurlijke tuin aan bosrand

Onze tuin is ongeveer duizend vierkante meter en we zouden hem als ‘natuurlijke tuin’ willen typeren. De tuin grenst aan een hondenlosloopterrein met tegen de bosrand een rij volkstuinen waarvan wij er een in gebruik hebben. We leven op zand. Dit zorgt voor enkele uitdagingen. We composteren al het tuinafval en voeren feitelijk niets af. Een boomlaag moet ervoor zorgen dat er minder vocht verdampt. Snoeihout wordt gehakseld en dient als deklaag voor de tuinpaden.

Takkenrillen en struiken bieden vogels zoals mussen, mezen, vinken, winterkoninkjes en merels een plek om nesten te bouwen en er zich te verschuilen. De bonte specht laat regelmatig zijn gezicht zien.

De beplanting is zeer divers. In de tuin staan bomen zoals wilg, vruchtbomen, walnoot en eik. Ook staan er veel siergrassen, vaste planten, dahlia’s en enkele bijzondere heesters in. Er is ook plek voor klimplanten zoals kiwi, wilde wingerd, hop, clematis en kamperfoelie. Tevens krijgen eenjarigen volop de kans om zich een plek in de tuin te verwerven. Achter in de tuin is er een kleine gras- en bloemenweide.

De moestuin die we ‘kolonie’ noemen, heeft een strakke indeling met vier verhoogde plantvakken

Tuin van Joseph en Ria Helmink

Worpplein 27 7006 AM Doetinchem

In het centrum van Doetinchem ligt onze besloten stadstuin.
Een tuin met zichtlijnen, grote beukenboom en kubusvormige basisvormen.
Veel vaste planten en bloeiende heesters en éénjarige in potten.
Een kleurrijke tuin met mediterrane tuinmuren.
Een tuin met hoogteverschillen en verrassende combinaties.

Tuin "de Elzenpas" van Cees en Jolanda van Helvoirt

Grindstraat 7 7031 JJ Wehl

Onze tuin beslaat 1.3 hectare en bestaat uit 2 gedeeltes: Het eerste deel is de siertuin, aangelegd onder eigen architectuur. Het tweede deel is het voedselbos met een paddenpoel en een vijver.

Het eerste gedeelte bevat veel vaste planten, onder de eiken en kastanjes veel stinzenplanten, een boomgaardje, een moestuin, een kas en een pluktuin. De vaste planten en de planten in de pluktuin worden gebruikt in het atelier, waar prachtige bloemstukken worden gemaakt.

Het voedselbos is door ons aangelegd met inheemse bomen en planten. De boomlaag wordt gevormd door snelgroeiende berken, populieren en wilgen. De gestaag groeiende essen, elzen en eiken geven milde schaduw aan de hazelaars, Gelderse roos, meidoorn en sleedoorn. In het gras in het midden zijn o.a. grote en kleine pimpernel, margrieten, wilde peen en agrimonie te zien. Veel hoogte verschillen, leuke paadjes te volgen; je waant je in een groot bos!

Een spannende tuin om zelf in rond te wandelen of om mee te gaan met de rondleiding. Ook koffie/thee met zelfgemaakte taart is aanwezig. In het atelier kunt je kijken naar een bloemschikpresentatie!

Op zondag 1 augustus zijn de onderstaande tuinen te bezichtigen:

Open van 11.00 - 17.00 uur

 

Betula Kruiden van Thea van Hoof

Lankerseweg 3a 7025 ED Halle

Betula Kruiden teelt geneeskrachtige planten en eetbare bloemen op een perceel van een halve hectare. De planten zijn zo veel mogelijk zó geplaatst, dat ze vanzelf krijgen wat ze nodig hebben. Zo is er een zonnetuin op het hoogst gelegen deel van het perceel, waar mediterrane planten in de volle zon staan. Schaduwminnende kruiden zoals vrouwenmantel en lievevrouwebedstro staan in een schaduwtuin, die omzoomd wordt door jonge berkenboompjes. Enkele vrijstaande bomen maken deel uit van de tuin, zoals de grote lindeboom die elk jaar een grote hoeveelheid lindebloesem oplevert, waar je geurige thee van kan maken. En natuurlijk de berk, Betula alba, die centraal in de tuin staat. De bladeren en het sap van deze boom zijn goed voor de huid.

De grote trots van Betula Kruiden is de Arnica montana, een plant die in de Achterhoek inheems is maar ernstig bedreigd. In de kruidentuin doet deze beschermde plant het gelukkig goed. Hoe mooi zou het zijn als de plant van hieruit weer zijn weg terug naar de Achterhoekse natuur kan vinden!

De geneeskrachtige planten worden ter plaatse ambachtelijk verwerkt tot producten voor de huisapotheek, zoals hoestsiroop, arnicazalf of berken huidolie.

Website: betule-kruiden.eu

Tuin van Marianne Oonk

Geurinkstraat 6 7064 KN Silvolde

De tuin heeft een oppervlakte van 3ha. en bestaat uit een parkachtige tuin
rondom het huis en een wildere tuin verder naar achteren.
12 jaar geleden hebben wij hier gebouwd en zijn daarna met tuinieren
begonnen. De parktuin is aangelegd door een hovenier, maar de wildere tuin
is door onszelf ingevuld en daar blijven we ook telkens nog wat bij planten
of veranderen.
Er is een grotere vijver direct achter het huis en 2 natuurpoelen met
allerlei bijbehorend waterleven.
Over het hele perceel zijn wandelpaden waar je lekker kunt genieten van
alles wat je tegenkomt. Vaste bezoekers aan onze tuin zijn een groepje van 5
reeen en verder lopen er hazen, fazanten ,een vos, diverse watervogels en
een diversiteit aan allerlei vogels.
Wie belangstelling heeft om te komen kijken is van harte welkom.

Tuin de Lugtenakkervijver

Lugtenakkerstraat 4 7045 AX Azewijn


Komend vanuit Azewijn ligt aan het einde van de Lugtenakkerstraat  een
mooi stukje natuur verscholen achter een smeedijzeren poort en omringd
door bomen en struiken, de Lugtenakkervijver.
Een tweetal vijvers, een wildbloemenveld en insectenhotel, een blokhut
en slingerende paden tussen bijzondere bomen met telkens verrassende
doorkijkjes.
In deze ambiance zijn mooie houtsculpturen van Theo Wicherink tentoongesteld en al
wandelend ontdek je dat natuur en kunst een fantastische combinatie zijn.
 

Tuin van Joyce van Raad en André Hertog

Keulseweg 1A 7036 AD Loerbeek

Een tuin van ruim 1600 m². De relatief grote voortuin heeft een parkachtig karakter en is licht glooiend aangelegd met een gevarieerde beplanting.
In de achtertuin bevindt zich een rotstuin met hoogteverschillen tot twee meter, meerdere vijvers en een groot terras.
Diverse borders zijn informeel ingericht en planten mogen hier deels zelf hun plek bepalen. Bij het tuinieren wordt maximaal rekening gehouden met de biodiversiteit. De fauna wordt jaarlijks geïnventariseerd, alle gegevens worden openbaar gemaakt via Waarneming.nl.
De tuin in Loerbeek herbergt een collectie reigersbekken (Erodium) en ooievaarsbekken (Geranium) van nationaal belang.

 

Tuin van Jopie Tankink-Ligtenbarg

Hessenweg 13 6999 BH Hummelo

Jopie Tankink woont, samen met haar man, in een huis dat al meer dan honderdvijftig jaar in het bezit is van de familie. De oude notenboom is daar het levende bewijs van en is te zien op oude familiefoto’s.
Een zoon en schoondochter bewonen met hun kinderen het naastgelegen huis.
De tuinen van ouders en zoon/schoondochter worden van elkaar gescheiden middels groene beukenhagen.

De tuin van Jopie heeft mooie beplanting rondom de notenboom en langs de randen van het strakke gazon waar elke maand iets moois bloeit. De borders zijn aangelegd, met verstand van zaken en het is duidelijk dat er niet veel aan het toeval wordt overgelaten.

Verder op het perceel ligt nog een ruime moestuin, waar de focus dit jaar voor het eerst verlegd gaat worden van groente naar bloemen, en een boomgaard waar twee pony’s lopen.