Excursie naar tuinen in Salland!

Update: Helaas, het gaat er niet van komen! We hebben i.v.m. het Coronavirus deze mooie dagexcursie moeten afgelasten!
Indien mogelijk houden we deze dag tegoed voor volgend jaar!

Het gaat er weer van komen.......... Op zaterdag 8 augustus gaan we met een bus vol tuinliefhebbers naar tuinen in Salland in Overijssel.

We hebben 3 prachtige tuinen gevonden: de Tuin van Fortmond in Olst, de Tuin van Nynke Atsma in Luttenberg en de Hof van Eigen-aardigheden in Raalte.

De Tuin van Fortmond is buitendijks gelegen in de uiterwaarden van de IJssel, waar de rivier tussen Olst en Wijhe een grote slinger naar het westen maakt.
Het geheel heeft een oppervlakte van 1 hectare, waarvan plm. 4000 m2 siertuin, 2000 m2 gazon met bosjes en 2000 m2 bloemenweide.
Rondom het architectonisch moderne designhuis is een tuin ontworpen met veelal hoogopgaande plantengroepen waartussen veel siergrassen.
Het huis en de siertuin liggen op een vroegere rivierduin zodat er veel hoogteverschillen zijn. De siertuin gaat over in een glooiend gazon, onderbroken door vogelbosjes met natuurlijke onderbegroeiing.
Tenslotte ligt aan de rand van het terrein een bloemenweide, grenzend aan het natuurgebied De Duursche Waarden.

De Tuin van Nynke Atsma is na dertig jaar enthousiast tuinieren rondom
een boerderij uit 1926 een echte liefhebberstuin ontstaan.
Tijdens een vakantie in de Franse Ardennen, wandelden we langs de Maas.
Tussen ons pad en de Maas lag een strook met een weelderige begroeiing van wilde planten. Adembenemend mooi!

Zoiets wilden we zelf realiseren, maar hoe?
Een bezoek aan de Tuinen van Ton Terlinden in Ruinen bevestigde ons nogmaals in onze overtuiging dat de natuur de inspiratiebron moest zijn voor onze tuin.
We namen tuinontwerper Ton Alferink uit Lemelerveld in de arm voor de vormgeving en de ruimtelijke indeling.
De beplanting namen we zelf voor onze rekening.
Het resultaat is een tuin van 4500 vierkante meter met een natuurlijke belijning en een weelderige beplanting.

Bij de Hof van Eigen-aardigheden geeft de oude smeedijzeren poort toegang tot een ca 1,2 ha grote landschapstuin.
In de rozentuin veel bottelrozen en  klimmers als New Dawn , Blush Noisette en Quirlande d‘Ámour.
Daarnaast tientallen geur- en heesterrozen.
Ook mispels en Eucalyptus ontbreken hier niet.
Verderop borders met buxusbollen, kruidentuin, bijenhoek met drachtplanten,
De tuin onderscheidt zich door diversiteit.
Het pad door het bos leidt naar de hostatuin, de bloementuin, kiwiboog, kruidentuin, bibliotheek en de bijenstal met bijbehorende drachtplanten.
Voorbij de koffiehoek kom je langs de bordertuin en de oude moestuin.
De meeste borders en perken zijn omgeven door buxus (bollen), terwijl de grove indeling is gebeurd met behulp van beukenhagen.
Verder naar achteren een kwekerijhoek en een grote vijver. Voor wat betreft eigen fruit is er een bessenkooi met framboos, aardbei, blauwe bes, aalbes, jostabes en vier soorten kruisbes.
Een bescheiden boomgaard met oude rassen (Groninger Kroon, Notarisappel) is aanwezig, evenals een wijngaard met ca 100 wijnstokken (Regent).
Kortom: voor elk wat wils !!!

Als je dit leest wil je dat natuurlijk met eigen ogen zien!
En dat kan, meld je aan en we gaan er een mooie dag van maken.
In elke tuin krijgen we koffie/thee met iets lekkers en in de tuin van Nynke Atsma krijgen we ook een eenvoudige lunch!

De opstapplaats in Doetinchem is op de parkeerplaats bij het NS station en en bij voldoende aanmeldingen voor opstappen in Zevenaar op de parkeerplaats van het AC Restaurant.
Zaterdag 8 augustus 2020
Vertrek Doetinchem 08.30 uur richting Olst
Aankomst bij de 1e tuin rond 10.00 uur
Vertrek bij de 3e tuin 16.30 uur
Aankomst Doetinchem tegen 18.00 uur

€ 49,50 kost deze dag voor leden van Groei & Bloei met de bus en inclusief koffie/thee en lunch!
€ 57,50 kost deze dag voor niet-leden!

Aanmelden kan digitaal

Aanmelden kan ook via de mail of telefonisch bij Janke Kuiper, tel.06-51 67 91 70 mailadres jankekuiper@planet. nl.

Als u mailt geef wel alle namen van de meereizenden, een telefoonnummer van de hoofdpersoon, en wie wel of niet lid is en of de opstapplaats Doetinchem of Zevenaar is.