Volle zaal bij lezing "Clematissen"

Wat gebeurt hier..... moeten onze bestuursleden hebben gedacht, toen op de avond van 20 maart jl. brabander Ton Hannink een lezing zou houden over clematissen.

Weliswaar verscheen een aantal leden van tuinclub De Klaproos, maar dan nog: er moesten in aller ijl heel veel extra stoelen worden aangesleept.
Maar ja: Ton Hannink maakte er een prachtige avond van.
Hij is een onvervalste clematis-fan die zelfs contacten heeft in China en ook vele tuinreizen op zijn naam heeft staan. Wie veel reizen maakt kan veel verhalen. Ton toverde ons een plant voor die erg veelzijdig genoemd kan worden.
Volgens hem zijn er zeker 300 soorten van deze mooie klimplant ontwikkeld. Wat wil je nog meer? En wat een  keuzemogelijkheden! ,,Ze komen voor in alle werelddelen,'' vertelde hij ,,en ze deinzen niet terug voor plus of min veertig graden.
In China vond hii clematissen met bloemen van wel 22 centimeter in omvang.
Er zijn enkele soorten Montana-clematissen die wel 20 meter hoog kunnen worden.
Clematissen kan je een boom inleiden, maar ook tegen een gevel van je huis of pergola. Hannink liet 't allemaal zien. Hij kwam met een reeks prachtige beelden, waaruit inderdaad bleek dat deze bijzondere klimmer uit vele soorten bestaat.

Als u  een gaatje in de tuin over zou hebben: koop dan een Montana-soort, een viticella rubra, een Walenburg of Huldine.

Zomaar een greep, maar volgens Ton Hannink wel de mooiste....

Sterk geurende Clematis akoensis uit Taiwan
herinrichting tuin achter