Activiteiten & Actueel

Over Dahlia's die ineens zomaar moeilijk doen...

Deze jongen heeft 't nu helemaal voor elkaar.
Maar dan wel in negatieve zin.

Het zit namelijk zo: in de loop van de jaren ben ik stapelverliefd geworden op dahlia's. Jazeker.
Ooit bezat ik drie van die spectaculaire zomerbloeiers, begin van dit jaar was dat aantal inmiddels uitgegroeid tot 18. Jawel, achttien soorten, totaal van elkaar verschillend.
Niet alleen in kleur, ook van vorm. En... de ene nog mooier dan de ander. Nu besloot ik aan 't begin van dit nog lopende seizoen die vervelende slakken een loer te draaien.
Alle planten in ruime bakken gezet en op diverse plekken in mijn tuin gestald.
Ziezo, dacht ik, nu kan ik spreken van ,,mobiele''  planten.
Immers, ik kon ze nu verplaatsen, als de slakken zich lieten gelden en aan het blad van de planten wilden peuzelen in nacht en ontij. Maar wat bleek?
Het bleek de grootste vergissing van ondergetekende in jaren. In had toch uitstekende, goed bemeste tuinaarde gebruikt en 't zag er in april, mei nog zo goed uit, allemaal.
Welnu: juni kwam en verdween weer, juli idem dito, maar knopvorming in de dahlia's?
Ho maar! Niks. Helemaal niks.

Het is nu nog september en slechts een van de vele dahlia's vertoont bloei.
De rest laat 't er nog altijd bij zitten. Aan de slakken kan 't niet liggen, want die hebben in die vorstrijke aprilmaand al moeite genoeg gehad om zichzelf in leven te houden.

Toen ik hoorde dat onze club binnenkort een dahlia-deskundige op bezoek krijgt om een lezing  te houden, was ik blij. Immers, aan hem kon ik mijn brandende vragen voorleggen, waarom het in mijn tuin ditmaal zo mis kon gaan.
Ik had mijn vragen aan hem al in m'n hoofd, toen ik er ineens achter kwam dat ik juist in die oktober-week, wegens een weekje vakantie in buurland Duitsland, niet van de partij kan zijn.
Maar ik zal aan onze Janke Kuiper vragen of zij zo vriendelijk wil zijn om mijn vragen aan meneer Sturm voor te leggen.

Frans Sturm blijkt namelijk een topper in dahlialand te zijn en kan, heb ik gehoord, zelfs met kerst voor bloeiende dahlia's zorgen.

TUINFLUITER