Tuinen op de Veluwe waren een lust voor het oog!

Een geweldige score, dat was 't ! Wat bedoelen we hier ? Niets anders dan de busreis, zaterdag 4 augustus jl. van Groei en Bloei, afdeling Doetinchem naar de Veluwe. Op het programma stonden een bezoek aan de Passieflorahoeve in Harskamp en in de middaguren naar de Kijktuinen in Nunspeet.

't Was al meteen raak, nadat we goed en wel de welbekende Passiflorahoeve in zicht kregen.
Hier zijn maar liefst 5 vlindertuinen te bezichtigen en los daarvan valt er ook buiten in 't uitgebreide groen voor tuinfans meer dan genoeg te beleven.
Maar eerst die  vlinders. De ene fladderaar zag er nog beter uit dan de ander. Het geheel is hier opgezet met veel teksten, vol wetenswaardigheden over deze werkzame beestjes. Dat alles te zien in meerdere binnentuinen. Werkelijk een lust voor 't oog.

Dan naar buiten, de tuin in.Twee plantencollecties die eruit sprongen: de Passieflora's en Aristolochia's.
Hoeveel passieflora's wil je?
Hier stonden er niet minder dan -hou je vast- 400 soorten te pronken. Dan nog een subtropisch tuingedeelte en men kan zich voorstellen dat in dit groene paradijsje veel te beleven valt.
We zouden 't bijna vergeten!
Ook nog te kijk: 300 soorten fuchsia's en zo'n honderd verschillende hibiscussen.

Ja, we dienden de tijd in de gaten te houden, want er moest ook nog even gegeten worden. Ook daarvoor is in deze  groene hoeve ruimte genoeg.

Dan naar deel 2 van deze bijzondere zaterdag: richting Nunspeet.
Hier kom je al vrij snel Leen Goedegebuure tegen.
Waar kennen we die man van? Juist, gaf nog niet zo lang geleden bij ons in Doetinchem een lezing over zijn ,,Kijktuinen''.
Deze tuin- en landschapsarchitect is hier een jaar of 20 geleden begonnen met de aanleg van een tuin die er nu als een paradijs van allure bij ligt.
Een rondgang door een veentuin, moestuin, boerentuin (met hortensia's)een blote-voetenpad en ga zo maar door. We stapten de ene na de andere groene kamer binnen. Goedegebuure liet 't ons allemaal zien.
Hij weet alles van welke plant dan ook. Planten: het belangrijkste in zijn leven.

Wat een geweldige dag hadden we achter ons, toen we daar in Nunspeet de bus weer instapten, op weg naar huis.

Dit was echt een gouden idee, afkomstig van het bestuur van Groei en Bloei Doetinchem.
Nog een keertje zo'n mooie dag ?
Kunnen de thuisblijvers van nu ook 'n keertje mee.

Jos Damen

herfstbladeren