Doetinchem

Op tuinbezoek in Steenderen op 10 augustus 2019

Op zaterdagmiddag 10 augustus hebben we een tuinbezoek in de regio georganiseerd!

Om 13.00 uur worden we verwacht in de tuin "Hof van Groenendael" van Ina Meenink.
De tuin kent een strak ontwerp met weelderige borders.

Haar tuin heeft een oppervlak van 2500 m2 en is zo'n vier en een half jaar geleden aangelegd, onder regie van Harry Esselink Tuinarchitecten.
Bijna niet te geloven dat deze klassieke tuin, gelegen rondom een schitterend neoclassicistisch huis, nog zo jong is. Borders gescheiden door taxushagen, veel zichtlijnen, passende symmetrie, leibomen van liquidambar.
En heel veel bijzondere planten en grassen, Ina weet er wel raad mee.
Zelf zegt ze er van: 'Als kind had ik al een eigen tuintje. Later: altijd, ook in het buitenland, bleef en blijf ik op zoek naar bijzondere aanwinsten.
In de winter teken ik veel borders uit op papier en werk ik de lijst met planten bij. In het vroege voorjaar snoei ik alles, dan kan ik in de winter nog genieten van de contouren.
Eigenlijk is mijn tuin nooit af.' Bij het zware werk heeft ze hulp.

Ze heeft wel 500 soorten planten en beschikt over een collectie dahlia's van zeker 100 soorten! De tuin blijft in het najaar nog heel lang mooi, dankzij deze dahlia's en veel herfstasters. 

Rond 14.45 vertrekken we naar Fruitbedrijf Horstink waar we om 15.00 uur worden verwacht.
Het is een klein stukje rijden vanaf de "Hof van Groenendael".

De huidige boerderij, in het dorpje Rha, vlakbij Steenderen, werd na brand in 1934 herbouwd. Zoon Jan nam 30 jaar later samen met zijn vrouw Willemien het bedrijf van zijn vader over. In de jaren '70 verkocht hij de koeien en maakte de stap naar specialisatie in de fruitteelt. De hoogstambomen hadden inmiddels plaatsgemaakt voor laagstam. Door ruilverkaveling kwam de boomgaard rondom de boerderij te liggen. In de kapschuur werden koelcellen gebouwd.

Tijdens een mooie herfst eind jaren '60  bedachten Jan en Willemien de appels vanuit huis te verkopen. Tussen de boerderij en de schuur, gewoon in de buitenlucht lukte dat wonderwel. Zo begon Willemien met de huisverkoop van fruit achter op de deel. Openingstijden kenden ze niet, het hele gezin sprong bij als dat nodig was.

Nu wonen Tom en Monique Horstink al meer dan 25 jaar op de Groote Wei. Het fruitteeltbedrijf is gegroeid naar pakweg 16 hectare. In de boerderijwinkel is behalve fruit uit eigen boomgaard, een ruim assortiment groente, fruit en streekproducten te koop. In de koelschuur wordt naast het eigen fruit ook voor derden gekoeld.

Er is veel veranderd in drie generaties Horstink op de Groote Wei, wat blijft is de gedrevenheid om een mooi product te telen!

Een belevenis om daar rond te kijken!

 

Zaterdag 10 augustus 2019
13.00 - 14.45 uur in  de "Hof van Groenendael" Esdoornstraat 6a in Steenderen
15.00 - 16.30 uur Fruitbedrijf Horstink, Prinsenmaatweg 3, Rha/Steenderen
De kosten zijn € 3,- voor koffie met iets lekkers in de tuin "Hof van Groenendael"
Vervoer is op eigen gelegenheid en de kosten bij binnenkomst in de tuin betalen
(graag indien mogelijk gepast betalen)
Bij Fruitbedrijf Horstink kunt u ook op het terras wat nuttigen (op eigen kosten)

WEL GRAAG AANMELDEN!!
Aanmelden voor deze middag kan digitaal door hier te klikken.........

En aanmelden kan ook bij Cobi Roosenboom, mailadres cobiroosenboom(at)upcmail.nl telefoonnr. 0316-342852