Doetinchem

Te doen bij de buren van Groei & Bloei afd. Aalten e.o.

Hier vermelden we regelmatig wat er bij onze buur-afdeling "Groei & Bloei Aalten e.o. te doen is.

Natuurlijk kunnen onze leden en ook andere lezers van deze pagina gebruik maken van de activiteiten van een andere afdeling zoals Aalten e.o..
Over en weer vermelden we elkaars activiteiten en brengen ze ook over een weer onder de aandacht van onze leden.

Een lezing, een tuin bezoeken, plantenruil of een één- of meerdaagdse tuinexcursie, alle activiteiten van de buurafdeling Aalten e.o. is hier te vinden.

Een reis om de (planten)wereld door Harry Jans

26 januari 19.30 uur lezing bij Kulturhus Lintelo, Schooldijk 23, 7122 LX Lintelo (Aalten)

Een reis om de (planten) wereld door Harry Jans.

Tijdens deze lezing wordt u meegenomen op een reis rond de wereld om op zoek te gaan naar planten die op de verschillende gebergten voorkomen (tot wel 5.000 m) of een uitzonderlijke groeiwijze vertonen.
De lezing begint in Europa, waar o.a. bergstreken in Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Bulgarije en Griekenland bezocht worden.
Daarna reizen we verder naar Iran waar de keizerskroon vandaan komt.
We maken dan de overstap naar Afrika.
Hier gaan we de bergen in van Ethiopië, Kenia en Lesotho met werkelijk bijna buitenaardse planten rond de evenaar op ca. 4.200m hoogte. Dan reizen we af naar Socotra.
Hier heeft bijna nog niemand ooit over gehoord, laat staan planten van gezien. Een zeer uniek stukje op aarde en één van de meest bijzondere plaatsen waar onze spreker ooit geweest is.
De reis gaat verder naar Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan, India (Sikkim), Nepal en China, waar we de Tian Shan en de machtige Himalaya gaan bezoeken. Australië, Tasmanië en Nieuw Zeeland staan daarna op het programma.
We sluiten de reis af in Zuid Amerika waar Ecuador, Peru en Argentinië hun prachtige flora van de Andes zullen tonen en de hoogste bloeiwijze ter wereld voorkomt.
Dit is namelijk Puya raimondii die wel tot 10 m hoog kan worden. 
Het belooft een zeer boeiende lezing te worden waarbij veel onbekende plekken bezocht worden met zeer bijzondere, bizarre en kleurige planten.  

Jouw Levende tuin!

23 februari 19.30 uur lezing bij 't Romienendal, Aladnaweg 3, 7122 RN Aalten

Jouw levende tuin door Frederike van der Kooij.

Tuinontwerper Frederike van der Kooij neemt u op praktijkgerichte en enthousiasmerende wijze mee in het creëren van een levende tuin, waar ruimte is voor alles wat leeft: mens, plant en dier.
Inheemse planten en verschillende biotopen (hoog-laag, nat-droog, schaduw-zon, open-dichtbegroeid) zorgen voor een natuurlijke balans en maken uw tuin weerbaar tegen ziekte, plagen en extreme weersomstandigheden.
En dat maakt uw tuin naast een fijne plek om te vertoeven ook nog eens makkelijk te onderhouden en klimaatbestendig.
Alle kleine bee(s)tjes helpen, dus kom ook inspiratie opdoen voor meer leven in uw tuin! 

Tweedaagse tuinenreis naar Zeeland

13 en 14 juni de 2 daagse tuinreis naar Zeeland!    

 

 We beginnen deze tuinreis bij de Tuynkamer in 's Gravenmoer (Noord-Brabant, dit om de reis even te onderbreken) waar we ontvangen worden met een lekkere kop koffie.

De Tuynkamer is een echte liefhebberstuin die langzaam gegroeid is. Het doel was een tuin met veel bloemen waar je gezellig doorheen kunt wandelen. In de loop der jaren is deze tuin uitgegroeid tot een tuin met een aantal tuinkamers met elk een eigen sfeer.

Hierna vervolgen we onze reis naar tuin De Groen Gaerd te Zaamslag. Deze tuin van 7000 m² ligt tussen Zaamslag-Veer en de Westerschelde.
Diverse borders met een grote verscheidenheid aan vaste planten en heesterrozen liggen als het ware om de woning gedrapeerd. Voor rust en structuur zorgen repeterende kolommen van haagbeuk en heggen.

We sluiten deze dag af met een bezoek aan Kwekerij In Goede Aarde te Biervliet. Hier krijgen we eerst een rondleiding door de privé tuin met uitleg over de planten die er staan. Daarna zijn we in de gelegenheid om planten te kopen. Deze planten staan niet op alfabet, maar op "mooi en verstandig bij elkaar".

Hierna vertrekken we naar ons hotel in Terneuzen (Het Churchill Hotel).

Na genoten te hebben van een stevig ontbijt beginnen we de 2e dag van onze tuinreis bij tuin De Pionier Ster te Grijpskerke.
Deze tuin is ruim 3300 m². Op dit perceel is weer een heerlijke tuin gecreëerd. We vinden hier veel bloemborders waarin siergrassen vertegenwoordigd zijn voor een los effect en veel rozen.
Er zijn veel David Austin rozen geplant die combineren met vaste planten en grassen die gezamenlijk boeketten bloemen vormen.

Als 2e gaan we naar tuin De Houtenhandsche Hof te Koudekerke.
De tuin is onderverdeeld in diverse tuinen met gevarieerde borders met een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver die vloeiend in het gazon overgaat, een lange gras border, de lommerrijke boomgaard, een moestuin waarin bekende maar ook onbekende groenten worden gekweekt en een hobbykwekerij.

Hierna lopen we ca. 100 meter naar restaurant Ride by the sea waar we een heerlijke lunch krijgen.

Als laatste bezoeken we de tuin van Louise van den Akker te Baarland.
Deze tuin is 2300 m² en op kleur aangelegd. In deze tuin staan ongeveer 200 rozen die bijna allemaal gecombineerd zijn met vaste planten.

We sluiten onderweg af met een diner waarna we terugrijden naar Varsseveld / Aalten.

LET OP!: in verband met de hotelreservering moeten wij u vragen om u voor 1 maart 2023 op te geven bij: penningmeester.gbaalten@gmail.com  

De kosten van deze tuinreis zijn Euro 240,- voor leden en € 280,- voor niet-leden.
De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt € 32,50. Deze toeslag geldt ook voor niet-leden.