Doetinchem

Smalle weegbree, een onderschat juweel

In menig Nederlandse tuin wordt het als een hinderlijke indringer gezien, maar smalle weegbree (Plantago lanceolata) herbergt een schat aan waardevolle eigenschappen in zich.

In dit artikel wil ik er graag een aantal uitlichten. 

Smalle weegbree is vaak te vinden in gebieden met een verstoorde bodem, maar het gedijt ook goed in gazons, bermen en zelfs tussen bestrating.
Je herkent dit laagblijvende onkruid aan zijn rozet van lancetvormige bladeren. 
In de ecologie van de tuin speelt smalle weegbree een belangrijke rol. Zijn diepe, vezelige wortels helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur en het vasthouden van vocht. Daarnaast is smalle weegbree een gastheer voor verschillende insecten (zoals vlinders en bijen) en biedt het voedsel en onderdak aan tal van kleine dieren.
Van het late voorjaar (medio mei) tot de vroege zomer (medio juli) produceert de smalle weegbree slanke bloemaren. Deze zijn gevuld met kleine, groenachtige bloemetjes en hoewel ze minder opvallen dan veel tuinbloemen, zijn ze wel aantrekkelijk voor bestuivers en dragen ze bij aan de biodiversiteit van de tuin.
Ook voor ons mensen is smalle weegbree een bron van voedingsstoffen. De jonge, malse bladeren zijn eetbaar en kunnen worden verwerkt in salades of gestoomd als groente. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op het voedingspatroon.
Naast voeding heeft smalle weegbree een lange geschiedenis als medicinale plant. De bladeren bevatten namelijk slijmstoffen en tannines met een verzachtende en ontstekingsremmende werking.

Zo kun je de bladeren gebruiken als kompres voor wonden, insectenbeten, huidirritaties en zelfs voor verlichting bij jeuk als gevolg van brandnetels. Gebruiksaanwijzing kompres
1. Pluk verse weegbreebladeren en was ze grondig
2. Plet de bladeren licht om de sappen vrij te maken
3. Breng de geplette bladeren rechtstreeks aan op de getroffen huid
4. Bevestig ze met een schoon verband of gaasje
5. Laat het kompres 10-20 minuten zitten en herhaal indien nodig

Kortom, smalle weegbree is een waardevol (on)kruid met voedzame bladeren met geneeskrachtige eigenschappen en een belangrijke ecologische rol.