Doetinchem

Winterpostelein is veel meer dan onkruid!

De Latijnse naam van Winterpostelein is Claytonia perfoliata.

Van nature groeit de plant in Noord-Amerika, maar via Cuba is hij ook in West-Europa terechtgekomen.
Het is een echte bodembedekker die het beste gedijt op een vochtige bodem. De plant komt op in het najaar, wordt zo’n 15 tot 40 cm hoog en heeft vlezige schopvormige bladeren van 2-3 cm. 
Vaak wordt Winterpostelein als onkruid gezien, maar in werkelijkheid is het een heel voedzame groente.
Het heeft een volle smaak en vormt een goed alternatief voor sla.
Sterker nog, het heeft een hogere voedingswaarde dan de meeste slasoorten!
Zo is het rijk aan voedingsvezels die je darmflora gezond helpen houden.
En bevat het allerlei vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, C en E, foliumzuur, kalium, magnesium en ijzer.

Van april tot juni bloeit Winterpostelein met kleine witte bloemetjes.
Hierbij lijkt het alsof de bloemetjes met hun stengeltjes door een schotelvormig blad groeien. 
Groeit de verwilderde vorm niet in je tuin, dan kun je Winterpostelein ook telen.
Hiervoor moet je de plant in juni / juli zaaien en dan kun je hem in november tot en met maart oogsten.
Als je hierbij het hart van de plant laatst staan, dan maakt hij steeds weer nieuwe bladeren aan. 
Na de bloei sterft de Winterpostelein af om vervolgens in het najaar weer voor de dag te komen. 

Zoals aangegeven is Winterpostelein een waardevolle groente.
Je kunt zowel de bladeren, stengels als bloemen eten. Als ingrediënt van salades, pesto’s, soepen, stampotten of gewoon gekookt zoals spinazie, de mogelijkheden van dit ‘onkruid’ zijn oneindig! 
 

Recept: Stamppot Winterpostelein 

Ingrediënten • Verse Winterpostelein – dit is in de koelkast zo’n 2 dagen houdbaar!
                     • Aardappelen – of beter nog een mix van aardappelen met pastinaak of knolselderij en zoete aardappelen
                     • Spekjes
                     • Crème fraîche
                     • (Verse) kruiden naar smaak

Werkwijze     • Was en borstel de aardappelen (schillen kan ook) en kook ze gaar.
                      • Bak ondertussen de spekjes en was de Winterpostelein (voorzichtig) met koud water.
                      • Stamp de aardappelen met een stamper fijn, voeg de crème fraîche toe en schep deze erdoor.
                      • Voeg als laatste de Winterpostelein, spekjes en kruiden toe en schep alles rustig door elkaar.
                      • Laat het geheel nog 3 minuten staan met de deksel op de pan.

Eet smakelijk!