Doetinchem

De tuinideeën van Hans

Veel bomen zijn inmiddels prachtig geel-oranje-rood gekleurd of al kaal en op een paar uitzonderingen na zijn de meeste vaste planten uitgebloeid. Kortom, de herfst is in volle gang en de winter komt er aan! Toch is er nog genoeg te doen in de tuin.

Het gazon

In de herfst en winter staat je gazon bloot aan wisselende weersomstandigheden zoals vorst en neerslag. Om ervoor te zorgen dat je grasmat er in het voorjaar weer sterk en gezond bij ligt, is het verstandig om nu alvast in actie te komen. Zo is het een prima tijd om je gazon, na een maaibeurt, te bemesten met organische mest en van kalk te voorzien. Dit verhoogt de weerstand en voorziet het gazon van extra voedingsstoffen. Waar nodig kun je kale plekken inzaaien, zodat je grasmat weer mooi dicht groeit en er minder ruimte is voor mos en onkruid.

Bladeren

De bladeren in je tuin kun je rustig laten liggen, dit stimuleert het bodemleven en vormt voeding voor je planten. Van de straat kun je het blad beter wel verwijderen, omdat het zeker bij nat weer erg glad kan worden. Dit blad kan prima op de composthoop of in de compostbak. Na verloop van tijd kun je het dan weer in je tuin gebruiken als organische mest. Let wel op dat eikenblad meer tijd nodig heeft om te verteren dan de meeste andere bladsoorten.

Vaste planten

Deze sterven natuurlijk af, maar persoonlijk snoei ik ze pas in het voorjaar terug. Op deze manier kunnen dieren in de tuin ze gedurende de winter als schuilplaats gebruiken.

Voorjaarsbloembollen

Om ook in het vroege voorjaar kleur in je tuin of op je terras / balkon te hebben, is het slim om nu alvast voorjaarsbollen te planten. Je kunt ze in de tuin en het gazon planten en als je kiest voor meerjarige soorten, zoals bepaalde Krokussen, Scilla, Fritillaria, kleinbloemige Narcissen, Botanische Tulpen en dergelijke heb je er extra lang plezier van. Daarnaast kun je bloembollen ook goed in potten zetten. Door in een pot meerdere lagen bloembollen (met daartussen een laagje potgrond) te planten en dan in iedere laag een ander soort met verschillende bloeitijden te verwerken, kun je in het voorjaar weken genieten van de elkaar opvolgende kleurenpracht.