Doetinchem

De tuinideeën van Hans

Daslook
De Latijnse naam van daslook is Allium ursinum, maar het wordt ook wel uienbloem of wilde knoflook genoemd.

Deze inheemse vaste plant houdt van vochtige grond en kan zowel in de schaduw als halfschaduw groeien.
Zo vind je daslook vaak in groepen onder bomen en struiken. Onder de grond heeft daslook kleine bolletjes / verdikte stelen. Zijn bladeren zijn lancetvormig (3-5 cm breed en 15-20 cm lang) en in de periode april-­ juni bloeit hij met witte stervormige bloemetjes die bolvormig schermen vormen. Na juli verdwijnt het bovengrondse deel van de plant die 20-40 cm hoog kan worden. Alleen het ondergrondse deel blijft dan over.

Biodiversiteit
Daslook is een aantrekkelijke bijenplant die zowel nectar als stuifmeel levert. Verder wordt hij graag bezocht en bestoven door (zweef)vliegen, kevers en dag- en nachtvlinders.

Voeding
Dankzij zijn uien-/knoflook geur en smaak is daslook een uitstekende vervanger voor lente-ui en knoflook, maar zijn smaak is wel milder.
Het is een waardevolle bron van vitaminen, mineralen en andere gezondheid ondersteunende stoffen.
Het gehalte van deze stoffen is het hoogst vóór de bloei en ze gaan gedeeltelijk verloren als je daslook verhit of droogt.
De rauwe bladeren kun je fijngehakt verwerken in bijvoorbeeld pesto’s, salades, marinades en soepen.
Ook de bloemen van de daslook zijn eetbaar en leuk om als garnering te gebruiken.

Recept voor daslookpesto
80 g grof gesneden daslook bladeren
20 g verse peterselie
50 g pijnboompitten / licht geroosterde walnoten
75 g Parmezaanse / geraspte oude kaas
sap van een ½ citroen 50 ml (extra vierge) olijfolie
Keltisch zeezout naar smaak

Voeg de daslook, peterselie, pijnboompitten, kaas, het citroensap en een beetje olijfolie samen in een blender.
Mix dit, terwijl je geleidelijk de rest van de olijfolie toevoegt, tot een glad geheel en voeg tot slot het zeezout toe.
Vind je de pesto te droog, voeg dan gerust wat extra olijfolie toe en wil je hem wat pittiger, dan kun je er een halve rode peper door doen.
Heb je liever een vegan variant, dan kun je de kaas vervangen door wat edelgist (bijvoorbeeld 2 eetlepels) … de variaties zijn eindeloos.

Pas op!
Enige voorzichtigheid is wel geboden, want je kunt het daslookblad makkelijk verwisselen met dat van het giftige meiklokje / Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) en de herfsttijloos (Colchicum autumnale).
Deze groeien soms in dezelfde omgeving als daslook en als er in het begin van het seizoen nog geen bloemen zijn, is de kans op verwisseling groter. Gezondheid Daslook heeft in je lichaam eenzelfde werking als knoflook, maar dan milder.
Het werkt bloeddrukverlagend, ondersteunt je spijsvertering, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en een gunstig effect op je darm(flora) gezondheid.
Kortom: daslook is een sierlijke en waardevolle plant voor in zowel je tuin als keuken!