Doetinchem

Open tuinen op de Open Tuindag van 23 april 2023

Dit jaar organiseren we een Open Tuindag in het voorjaar!

Een van onze leden vertelde ons ook een mooie tuin in het voorjaar te hebben met bloeiende bollen en stinzenplanten en dat bracht ons op het idee om ook eens in het voorjaar een Open Tuinendag te organiseren.
En dus is het op zondag 23 april 2023 zo ver dat een aantal tuinen hun hekje openen.
En jullie zijn allemaal van harte welkom in de volgende tuinen:

 

 

 

 

De tuin van Frans en Annemie Giesen in Loil (Didam)

Onze tuin, gelegen in het buitengebied, ziet er in het voorjaar kleurig uit door de bloembollen en voorjaarsplanten rondom de vijver en in borders, aangevuld met de bloeiende boomgaard.
De tuin biedt ook een mooie plek aan de zelfgemaakte houten beelden, waarvan er in het atelier nog meerdere te zien zijn.

 

Adres: Groenestraat 4      6941 SN Loil  (Didam)

 

De tuin "de Daaldersmaat" van Carla en Paul Aukes in Loil (Didam)

De tuin "De Daaldersmaat" heeft het karakter van een natuurlijke tuin met hoogte verschillen, waterpartijen en veel uitzichten.
Een groot gazon, een bosje, twee vijvers en verschillende prieeltjes en zitjes liggen om de voormalige boerderij gesitueerd.
Aan de weg staan fruitbomen en een grote notenboom met daaronder enkele bloemperken.
De sneeuwklokjes zijn uitgebloeid en de narcissen bloeien op 23 april ook niet meer, maar er is ook dan veel te verwachten.
De Primula's gaan bloeien, net zoals de Vogelmelk, het Longkruid, de Kaukasische Vergeetmijniet, Anemonen, Maagdenpalm, Daslook, Helleborussen en Voorjaarshelmbloem.

In deze tuin staat onze afdeling ook met een mooi assortiment biologisch gekweekte planten voor de verkoop.

 

Doesburgseweg 8, 6941 SJ Loil (Didam)

Ps. Bezoekers met auto kunnen die parkeren aan de Oude Maatsestraat op loopafstand van de tuin!

 

Landgoed De Holtmaeten van Olga Toonk in Hengelo (Gld)

Een landgoed met een bijzonder verhaal!

Ruim 20 jaar geleden is Olga Toonk hier met haar, helaas inmiddels overleden man Henk, gaan wonen.
De voormalige boerderij en bijbehorende landbouwgrond werden in de loop der jaren omgetoverd in een gevarieerd en kleinschalig natuurgebied.
Door verschraling en opbrengen van maaisel met zaad van gewenste bloemen, hebben veel wilde planten hier hun plek gevonden.
Door een grote plas, poelen, stukjes bos, hagen, houtwallen en een akker voelen vele soorten dieren zich hier thuis.
Het landgoed is altijd vrij toegankelijk voor bezoekers met respect voor de natuur.
Op de Open Tuindag is ook het prive gedeelte te bekijken, daar bevinden zich de kalktuin met kalkgesteente uit de groeve van Winterswijk, de voortuin, de moestuin, boomgaard met hoogstamfruit en de bomenwei. Naast hert huis bevindt zich de "oude schuur" die op de bouwwijze van eeuwen geleden is gebouwd, inclusief vlechtwerk met leem.
Op diverse plekken in de tuin en op het landgoed vind je bloeiende planten, zoals boshyacint, bosanemoon, botanische tulpjes, dotterbloem, primula, kievitsbloem, pinksterbloem, blauwe druifjes, fruitbomen, wilde kers, voorjaarsster enz.........

 

Adres: Slotsteeg 16, Hengelo (Gld)

De Tuinmuze, de tuin van Mady Nijenhuis in Zelhem

De tuin van Mady Nijenhuis-Han was ooit een 6.500 m2 wildernis van zure zandgrond, een bosje, en een open plek met wat hei en hier en daar een berk. Geleidelijk aan groeide het tot de huidige siertuin met kleurenborders, een vijver, en een bos-, moes- en kweektuin. Haar opleiding tuinarchitectuur hielp haar aan de nodige kennis, maar nog steeds leert zij bij en zoekt harmonische oplossingen voor de expansiedrift van de natuur.

Daarnaast schildert zij – ook in opdracht - en illustreert voor het blad Landleven. Voor Landleven schrijft zij voor ieder nummer 3 pagina’s tuintips in Tuin & Erf, Siertuin.

In haar atelier kunt u diverse originele aquarellen bekijken en onder andere unieke kaarten of een verjaardagskalender kopen. Ook zijn er stekjes te koop, waarvan u zelf de prijs mag bepalen. De opbrengst hiervan is voor Compassion, een organisatie die zich inzet voor kinderen in armoede.

De tuin is haar inspiratiebron. De combinatie van schilderen en tuinontwerpen is een logische: altijd spelen creativiteit, compositie en kleur een grote rol.

Mady heeft haar kleine bos volgeplant met stinzenplanten. Eind april is het daar een feest van roze en witte boshyacinten, judaspenning, daslook, gele dovenetel, late narcisjes, opkomende lelietjes van dalen en vingerhoedskruid en salomonszegel.
In de borders en langs de vijver bloeien onder andere Uvularia grandiflora, dotterbloemen, zomerklokjes en kievitsbloemen. Jammie voor vlinders en vele andere insecten.

 

Adres: Dennenweg 2, 7021 MH  Zelhem

Park of Dutch Dreams in Doetinchem

Aan de zuidoever van de Oude IJssel in Doetinchem vind u een uniek project: Park of Dutch Dreams. 

Hier zal een groen kunstwerk ontstaan, waar een keur aan bekende bloemen- en plantenexperts een bijdrage aan levert. Met als uiteindelijk resultaat een 8.000 m2 groot park dat een kleurrijke, bloeiende en groene belevingsplek wordt voor de inwoners van Doetinchem. Maar dit park vormt straks ook een trekpleister voor planten- en tuinliefhebbers uit eigen land en daarbuiten. De opening zal dit najaar plaatsvinden.
 

Het park is opgedeeld in zes verschillende vlakken, waarbij er voor ieder vlak een eigen beplantingsplan is gemaakt door een beplantingsexpert.
In het park is het werk te zien van Piet Oudolf, Jacqueline van der kloet, Tom de Witte, Bart Hoes, Climmy Schneider en Nico Wissing.

Samen zorgen zij voor een grote diversiteit aan kleurrijke en bloeiende beplanting met in alle seizoenen een eigen uitstraling.

Er is een variatie ontstaan van circa 200 vaste plantsoorten, waarbij kleuren, vormstructuren en plantcombinaties een eenheid vormen in het park.

Bloembollen Voorjaar 2023

In het park zijn circa 45.000 bloembollen ingeplant, hierdoor ontstaat in het voorjaar een bloeiend spektakel van circa 60 verschillende soorten.
Elke ontwerper heeft verschillende soorten bollen gebruikt, zoals narcissen, tulpen, Scilla's, anemonen en Muscari (blauwe druifjes)

 

Adres: Gaswal, langs de Oude IJssel in Doetinchem